Behoefte aan content met pit? Of heb je een andere prangende vraag? Neem dan nu contact op met Mina Media.

Mail Mina Media Bel Mina Media
Gratis SEO-tools

De beste gratis SEO-tools voor jou op een rijtje gezet

SEO is bijna niet meer weg te denken uit de online wereld. Daarom is het ook niet gek dat talloze SEO-tools de “beste” claimen te zijn. Soms zie je hierdoor de bomen door het bos niet meer. Want tja, welke zijn dan echt het meest praktisch? En is het echt nodig om een betaalde plugin te downloaden of voldoen gratis SEO-tools net zo? Wij hebben een overzicht voor je gemaakt van de 7 beste gratis SEO-tools. 

 1. Met stip op nummer 1: Ubersuggest van Neil Patel 
  Je website makkelijk op SEO checken? Dat doe je bij Uberusggest makkelijk door middel van de SEO-audit (mits je een Google-account eraan gekoppeld hebt). Bovendien is dit één van onze favoriete tools om zoekwoordenonderzoek in te doen of om verschillende suggesties te vinden. Het werkt recht toe recht aan en het is overzichtelijk in gebruik.
 1. Screaming Frog SEO Spider
  Iets omslachtiger is de Screaming Frog SEO Spider wel, want om het te gebruiken moet je software downloaden op je laptop. Het is even een beetje uitzoeken, maar als je je draai hebt gevonden, krijg je een heel fijn overzicht van hoe je jouw on-page SEO kunt verbeteren. Je kan tot 500 URL’s gratis scannen. 
 1. De Mobile-Friendly Test van Google
  Google wordt je beste vriend als het aankomt op het peilen van de mobielvriendelijkheid van je website. Waarom is dit belangrijk? Omdat het aantal mobiele zoekopdrachten explosief gestegen is de laatste jaren. Naast het checken van de mobiele zichtbaarheid van je website, zorgt het er ook voor dat je inzichtelijke tips krijgt hoe je de user experience kunt verbeteren. Het laat meteen zien aan welke punten je kunt werken. Lekker toch, zo hapklaar?
 2. PageSpeed Insights 
  Bliksemsnelle webpagina’s: we zijn er gek op. Minder fan zijn we van bufferende sites of een site die maar voor de helft werkt omdat de foto’s maar niet laden. Google biedt je daarom nog een super handige tool waarmee je de score voor de snelheid van je website kunt bepalen. Net al bij de eerdere SEO-tool, krijg je een overzicht met verbeterpunten. Zo weet je precies waar je kunt beginnen. 
 1. Yoast SEO
  Als je naar een fijne plugin zoekt voor WordPress, dan is Yoast SEO één van de meest fijne opties. Net als de bovenstaande SEO-tools, werkt deze plugin heel overzichtelijk door het voor jou visueel te maken waar het goed gaat en waar er terrein te winnen is. Dit wordt simpel gedaan met rode en groene bolletjes. Maar let op: alleen omdat alles groen is in Yoast SEO, wil nog niet zeggen dat jouw website helemaal geoptimaliseerd is. 
 1. MozBar
  Linkbuilding is een heel belangrijk onderdeel van SEO. Daarbij helpt MozBar je sterk op weg. De MozBar is namelijk een Google Chrome browser-extensie van Moz. Het geeft je een goed inzicht in wat je te doen staat. Zo check je bijvoorbeeld makkelijk de autoriteitsscore die Moz aan jouw pagina’s en jouw domein geeft. 
 1. Google Trends & Keyword Planner
  Ja, we hebben nogal wat SEO-tools van Google voor je verzameld. Deze werken nou eenmaal het fijnst. Als laatste tip, krijg je nog twee tools die niet mogen ontbreken. 

  Google Trends is vooral heel fijn als je meer op locatie wil achterhalen welke zoekwoorden echt leven. Je ziet dan in welke delen van de wereld/Nederland jouw mogelijke keywords populair zijn in een bepaalde periode. Heel handig als je bijvoorbeeld wil uitzoeken of je product populair is in een bepaalde regio of dat je er iets meer moeite voor zal moeten doen om deze zichtbaar te maken onder je doelgroep. 

Er zijn nog talloze gratis SEO-tools die heel handig zijn. Toch is het bovenstaande lijstje het meest praktisch om mee te beginnen, puur zodat je er feeling mee kunt krijgen. Vergeet niet dat SEO vooral een tijdsinvestering is. Je moet er geduldig je tijd in steken en het de tijd geven; alleen zo zal je echt resultaat zien. 

Zó til je jouw SEO-copywriting naar een hoger niveau >